miercuri, 25 noiembrie 2009

cronica pasarii arsice

cronica de azi o incepem cu un sfat practic.
cand mergi pe stadionul ghencea, cand joaca unirea, subliniez, cand joaca unirea, altfel e pe proprie raspundere, ia-o pe stefan cel mare si podul grant. serios, e mai liber, nu de altceva, ultrasilor! pe la casa poporului vin valuri-valuri fanii din urbea-muma.

parchezi unde gasesti loc, ca nu e ca la noi, lasi masina la parc sau in cel mai rau caz la han la manasia. apoi o iei pe langa stadion, prin noroi... bre nea gigi sau bre nea asta primaru` de la 6 si intre vii s-a pus asfalt nou*, matale n-ai o cifa sa torni sa nu ne mai umplem de noroi pana la urechi, cand venim in templul, nu-i asa, fotbalului romanesc?

ajungi la porti, acum nu ne mai palmeaza nimeni, ca cu rangers, treci ca ala de pe locul 2 in grupa G si-ti ocupi locul in fata unora si in spatele lui vochin. rezervele noastre se incalzesc cu un exercitz simplu, la deruta - v-ati prins, care presupune sa dai in minge si daca o propulsezi in balarii sa-ti iei karate.
pleaca astia, intra echipele pe o muzica aproape la fel de frumoasa ca marsu` la nunta, cand se aduc sarmalele. stadionul vibreaza ca pe vrema lu` nea nicu cand se dadea lumina: unireeeeea, unireea. gabi safta a tacut, ca e platit sa fie penibil pana la 21:45.

jucatorii sunt adusi de mana de copii. galamaz si arlauskis cred ca merg la acelasi frizer, dar folosesc geluri diferite. la formatia fc sevilla depistez o eroare: l-au uitat pe portar la hotel si au bagat magazinerul, ca doar aia care tin cheile sunt asa mici si necajiti.
incepe meciul. prima faza, se stie, gol unireeeeeeeeeeaaaaa. m-am saturat de urlat, doar ca arbitrul norvegian, fram ursul polar zice nttzzz. mii de parame am spune noi daca am fi la biblioteca, dar suntem in tribune asa ca-l bagam in propozitii cu subiect si predicat.

dupa faza asta, sevillienii parca dau cu praf de zane, ai nostri numai pun piciorul in careul lor, in schimb ei se muta ca nudistii la vama in careul nostru. brandan se complica si asta ne oftica. kanoute suteaza in bara, pe urma portaru nostru isi pierde si capu dupa ce isi pierduse paru si sevillieni mai busesc bara o data. in tribune, 1 decembrie vine mai devreme si lumea o striga pe romania. langa mine un boboc de gradinita il intreaba pe ta-su cand intra scarlatache, in timp ce fratele bobocului striga la detinatorul tricoului cu numarul 30: frunzulicaaaaaaaa da o pasa!
frunzulica tocmai daduse cu un sevillian de pamant, dar, se stie, unirea are fault. minutul 45, n-am ce face si cand mingea spitzata de brandan se duce spre careu, o zic p-aia rusinoasa: autogol. cu ajutorul lu` stramosii mei care mi-am dobandit puteri prezicatoare, vorba fapta se facu, dragutinovic o baga in halau. nu stau sa-mi culeg laurii de-a dreptul uranici, lumea topaie si striga sa se auda pan` la plopi**.

pauza. aflam ca sttutgart conduce la rangers si asta ne doare. ca pe noi, nedreptatile vietii nu ne lasa indiferenti.

repriza a doua suntem zmei, doar apostol ce e pitic de gradina si se face de ras. ce sa facem, il fluieram incet, ca e de-al nostru si il ia si lucescu la nationala. varga fuge ca jumatate- de- iepure- schiop ii ia fata unui sevillian si, de pe partea noastra, face 2-0. de pe partea ailalta e aut de poarta. partea ailalta are dreptate. intra renato si luis fabiano, adica un fel de tata lor + tata lor si asta ne provoaca o cogeamitea disonanta cognitiva: ii aplaudam, cand ar trebui sa injuram.
nu ne fac ei pe noi zice bilasco si noi impreuna cu el. doar ca bilasco rateaza, noi suntem convinsi ca am fi marcat.
varga se da lovit, sevillienii nu dau mingea afara, fram-ursul-polar opreste meciul, dan petrescu sare la cafteala cu banca spaniolilor. e clar, sunt ultimele minute. cum bah 5 minute prelungiri?
la astia prelungirile tin cat noaptea polara, frate? liberi in careu, am cacat-o, arlauskis scoate cu umarul, unde l-o mai fi gassit ca in tribune ne dezmembrasem de mult.

s-a farsit, canta toti cetatenii si pana la noi rezultate suntem dispusi sa mutam capitala la urziceni.
--

*intre vii = bucata de pamant cu o lungime de circa 400 de metri care desparte stadionul tineretului de "hanul" din manasia. also know as "no man`s land".

**plopi = zona de terase si carciumi la intrarea in urziceni, dinspre bucuresti

Niciun comentariu: