luni, 1 decembrie 2008

toti cetatenii, sa voteze toti cetatenii

n-am mai fost la vot de pe vremea buletinelor de identitate. atunci nenea din comisie se uita urat la mine, parca m-ar fi intrebat din ochi: tu esti major? ca eu nu cred. dar, e lume multa aici, n-am timp sa te verific asa la stas, ca altfel nu pupai tu stampila plina de tus, sa te manjesti pe degete.
pe vremea aia existau conventia democratica, emil constantinescu si partidul agrar avea parlamentari alesi. era o viata politica intensa.

acum am carte de identitate, membrii comisiei sunt plictisiti si eu vreau, nu vreau, trebuie sa port un timbru cu votat pe spinarea plasticului de parca as fi un militar decorat, dar care rusinat de faptele sale isi poarta medalia pe interiorul moltonului. eu cred ca merita. e distractiv.

de exemplu, poti sa te intalnesti cu nicu de la A-uri care vrea sa voteze cu pasaportul si nu este lasat. ca asa e legea. si nicu nu intelege si urla. ca el e de 15 ani in spania si ca nu mai are buletin romanesc. dar are pasaport. si ca sa isi intareasca spusele il flutura pe la nasul celor din comisie. cei de acolo nu se lasa induplecati si nici convinsi, asa ca ii sugereaza o solutie la indemana: sa se duca in spania sa voteze la sectiile de acolo. asta cred ca i-au zis-o la sto, fie vorba intre noi, ca n-avea nicu cum sa mai ajunga in spania la ora 18.30, chiar daca dupa fusul orar iberic, urnele se inchideau la ora 22.00. oricum, nicu nu e prost, se cunoaste ca n-a stat degeaba in occident (vorbea mai bine romaneste ca raducioiu dupa ce fusese transferat la bari) si le zice ca el se duce daca aia din comisie ii cumpara bilet de avion.

a fost chiar rezon la faza asta, ca nu a cerut la business-class sau la vreo mare companie. nici macar zbor direct nu a anuntat ca ar vrea. s-ar fi multumit si cu o escala in austria, unde stiu eu ca are o sora.
cei din comisie n-au acquesat la dorinta lui si o doamna fara dinti i-a spus clar ca in calitatea ei de sefa nu are cum sa-l ajute, ca degeaba e dreptul lui, dar cu pasaport nu are cum sa voteze. nicu, v-am zis ca e umblat, nu s-a lasat si i-a demonstrat ca e la curent cu mass-media citandu-i cateva televiziuni care au spus negru pe alb ca merge si cu pasaportul. pana la urma s-a sunat la centru, dar cred ca suna ocupat ca nu l-au lamurit pana cand am plecat eu din sectie.

unde vreau sa spun ca am stat destul de mult, pentru ca nu se facea sa las oamenii suparati si la senat i-am votat pe toti, la rand. bine, pe toti de pe primele pagini, ca m-am plictisit dupa vreo 15 partide si nici tus nu mai aveam. noroc ca aveam un pix in buzunar si pe buletinul de deputati am scris in casuta fiecaruia ca sunt de acord sa ma reprezinte. nu e frumos ca de sfantul andrei sa lasi lucrurile neterminate si candidatii intristati.

e misto la vot, dar sa veniti cu tusul vostru.

4 comentarii:

Aida B spunea...

merci, fratelo, ca stampilasi si pentru supsemnata. sa-ti traiasca frantzuzoaica!

Rita spunea...

bravo, maestre, ase se face ! pe de alta parte, trebuia sa intrebi - iti dadeam eu un catindat valabel la deputati ;)

comanu spunea...

aida - da, nenica pentru vreo 30 de insi tot am votat. ma duc eu rar la vot, dar si cand ma duc.

rita - pai ce tu stii candidatii din colegiul urziceni? nu de alta, dar eu nu-i stiu.

Rita spunea...

Eu stiu (cel putin) un candidat care a fost in toate colegiile din tara :D si pe ala vroiam sa il votez - acasa la mine.