vineri, 10 octombrie 2008

uber alles, altfel cum?

deci la muchen (asa se pronunta, da` stie tot fraieru ca se scrie munchen) orice roman trebuie dus cu clasa, team-buildingul sau mertanul furat la frankfurt.
si normal, pentru ca cine-i neamtu` tupeist sa faca gura cand tu treci pe rosu, arunci cutia de bere in isar sau faci glume cu tzatze, gen tragi o germanca de ele? niciunul, pe verificate, mai ales ca tu ai replica perfecta, de se gaseste vreun herr mai implicat in viata cetateneasca a conurbatiei sa-ti reproseze ceva, cumva. uitandu-te la el, desi la o adica poti sa i-o zici si fara sa te uiti la el, doar din varful buzelor: aici hitler facut mare, bum bum, kaput millionen personen si tu sprech la mine ca verbitten pisaren, scuiparen si alte alen? daca insotesti vorba si de o zvastica facuta din varful degetelor, te-ai facut inteles si fritzul va pleca punand coada intre picioare mai ceva decat la marasesti, marasti si oituz.

de acum orasul e al tau si chiar daca nu l-ai facut tu, tu il omori. primul mars ? piata lu mariana, dupa cum ii spune si numele foarte explicit : Marienplatz. mda, ar fi ceva de cascat ochii.
pe langa suedezele venite sa-si regaseasca arboarele genealogic, ar mai fi si Peterskirche, cea mai babaciune-biserica din oras si Frauenkirche namila de catedrala de fix 99 de m. in caz ca ai treaba in imobiliare, bucura-te ca nu iti desfasori viata si activitatea pe aceste meleaguri. pline de poveste, de la sine inteles. nemtalaii nu pun botu` la cascaval cu emmenthaler si nu dau voie nici batuti pe allianz-arena sa se construiasca vreun zgaraie-nor mai inalt de atat. cica zgarie ochiul, ceea ce e aiurea complet, ca noi nu cu ochii avem probleme.
oricum, in centru n-ai ce cauta decat daca esti in trecere spre Hoffbrauhaus, o berarie in care munchenezii cad lati inca de pe vremea cand noi taiam scoarta prunului, sa bem tuica direct la sursa. aici chiar e de tine, bei bere la pet de 2l direct din halbe de 2l, bagi la ghiozdan carnati doar ca le zici wursti si daca te incalzesti suficient poti sa dai si din buric pe iodlere asigurate competent de orchestra cu acordeoane si pantaloni scurti.

cand te-ai facut manga fara drept de apel, adica te mananca sa canti ein, zwei, polizei de fata cu politia e timpul sa te cari. nu la capatul lumii, gradina englezeasca e fix la cateva vome departare. desi te asteptai la cine stie ce dracii, constati ca se circula pe dreapta, ca langa pagoda chinezeasca mai intra o bere si ca la cascada te duci doar daca ai chef sa te speli pe ochi. la un moment dat, vrei nu vrei o sa urli ca lupul in desene animate si o sa strigi sa te faci bine inteles: ce buna-i aia, sa moara mama! asta e cel mai clar indiciu ca treci pe langa plaja nudistilor, ca la germania asa e: orice parc cu plaja lui, orice plaja cu nudistii ei.

tot ce ai citit pana aici e valabil in afara perioadei cand se intampla Oktoberfest. in timpul festivalului berii, care precum revolutia din octombrie are loc in septembrie, totul se schimba. de fapt, se simplifica: in cort bei , in cort mananci, in cort da, pana si aia.
deci, du-te si lasa-ne!

Niciun comentariu: