marți, 26 august 2008

oamenii lui stat

cand copiii sunt prea boraci sa-si poata purta de grija, iar parintii prea dobitoci sa se prinda ca "eu te-am facut, eu te las sa mori" nu trebuie luat ad litteram, statul ridica doua degete si se baga in chestiune, mai ceva decat patrocle in sarafanul lizucai.
statul superman, cu chilotii trasi peste pantalonii evazati, isi aminteste ca ocroteste copilul si atunci il ia pe ne-major din polatra familiala unde in cel mai bun caz ar fi crapat inainte sa isi ia buletinul. il ia, il spala, il protejeaza si incearca sa faca din el un om. adica total altceva decat a fost doamna ma-sa si domnul tac-su. laudabil, aplaudam cu 4 maini, incurajam cu 2 guri, suntem dispusi sa uitam procentajul oprit din salariu la contributiile sociale.
daca pentru copii se poate, pentru batrani, midlle finger.
esti trecut de 70 si de ani si uiti cum te cheama? copilul tau, ditamai handralaul, a gasit rezolvarea: te incuie in casa.
esti bolnav, batran si faci pe tine? fi-tu stie: te tine asa o saptamana.
ti-e foame, uneori si sete, dar nu mai esti in stare sa te ridici din pat ? hai ca esti culmea - nu asa ti-a fost si ieri? plodul era convins ca te-ai obisnuit.
in cazurile astea, pe stat il cam doare in cur. ii inmaneaza pensia ta, sangelui din sangele tau, poate asa ii creste si lui hemoglobina din alcool, iar pe tine se face ca nu te vede.
statul nu te mai ia din sanul familiei, nu te mai interneaza intr-o institutie abilitata, nu il mai acuza pe troglodit de rele tratamente, nu mai trimite asistenti specializati care sa faca dosare si sa iti dea macar sansa sa mori satul si curat.
ti-ai trait traiul, ti-ai halit malaiul. esti doar o halca de carne pentru viermi si eventual un spatiu locativ eliberat.

Niciun comentariu: