marți, 23 octombrie 2007

unde sunt urmasii romei

Te ia de cap de la primul giratoriu. Cum ar veni, unde autostrada te lasa cu masina-n balta. Ma rog, in laguna. Asa incepe Venetia, by car. By air, poate e ceva mai bine.
Se termina autostrada si tu tai fatza, cu 100 si ceva la ora, cirdului de autocare ce se deplaseaza conform timingului. Ii dai cocs, undeva in stanga se vad deja niste pereti frumos vopsiti, cu ceva statui. Pare ca si podul a ajuns la sfarsit, numai bine sa-ti bagi teava de esapament printre canale si gondolieri. Ca si Venetia asta e tot un Bucuresti, dar cu mai multe Dambovite ce se intersecteaza. Pentru asta ai si batut drumul, sa arunci peturile din benzinarii, fix in Canal Grande, altfel care-ar mai fi bucuria ?
Bine, ar mai fi, sa iei gatul, pentru ciulama, unor porumbei din piata San Marco, sa le arunci felii de pizza japonezilor din gondola, sa dai cu markerul dedicatii lu` Dinamo pe Palatul Dogilor. Sa nu anticipam...Ai ajuns in dreptul garii si vezi coada de fraieri ce se inghesuie spre parcarea alaturata. Nu esti ca ei; Loganu tau vrea la centru. Bine gandit, doar ca centrul (e cacofonie literara) tau e la vreo 20 de metri mai sus, unde ori te intorci din motive de end of the road, ori parchezi pe locurile rezervate persoanelor cu handicap. Asta-ti si recomandam, atata ca, atunci cand faci manevra din 3 miscari sa fii atent la masinile carabinierilor. Sunt multe si se iau din asta. N-ai incotro si parchezi la plata. De la 3 euro pe ora. Daca ar fi dupa tine te-ai intoarce sa compostezi a plecare la 10 min dupa ce ai parcat si de fapt sa te dai pierdut vreo 2 zile. Poti s-o faci si pe asta, ca de asta esti smecher. Abia asteptam sa te vedem la stiri.
Cum-necum ai ajuns in citta.
Faci capul girofar, nestiind pe ce sa focusezi mai repede, canale, gondole, strazi, monumente. Din fericire, e suficient zgomot sa-ti amintesti ca esti baiat de oras si sa te repliezi cat ai zice pizza. Te bagi in seama cu spaniolii de langa tine, comentezi cu suedezii din fata, te dai cetatean european cu olandezii din jur. Ai vrea tu sa-ti intoarca atentia. Sunt prea fuduli. Stiu doar sa puna capu-n harta si sa-i dea bice spre piata San Marco. N-ai tu conditie ca a lor, nici macar din aia fizica, asa ca te opresti la prima vitrina dupa prima biserica. Te sticlesti, lasi amprente, dai sfaturi. De cumparat nu cumperi nimic; Muranno, Buranno, lipsea doar Al Bano...
O iei din nou la picior, ca de gondola nu te poti lipi.Bate suta de euro si nu merita investitia. Cu romantism pe apa (si ceva in plus) te scoti mai ieftin in Herastrau. Ar vrea ei sa le calci muzeele, dar nu esti din aia. Tu cand dai banu` vrei sa stii ca nu-l mai ai. Din 2 motive: arta nu se manaca si cultura nu se bea. Te-nghesui cu turma, behai la rand, pasti la comun. Aia e, turismul e si placut uneori.
Ai ajuns pe miristea San Marco; exact in spatele unui tricou « Sibiu, capitala europeana ». Te-ntrebi la ce promotie l-a castigat si asa ratezi din ochi Palatul Dogilor. Nu-i bai, ai vazut leul venetian si acum cauti casa de schimb valutar. Poate te scoti mai bine decat cu euro. De porumbei scapi cu un simplu shu, ca de la atatia chelneri romani au invatat romaneste, de cersetori scapi c-o injuratura, de nevoile urgente scapi mai greu, ca si asta costa aici.
Ai putea fenta doua poduri si cateva stradute sa scapi de gloata, dar ce farmec are daca nu te inghesui cu tot turistu`?! Doamne Fereste, poate dai de o piateta unde 2 copii joaca fotbal, de o strada unde 3 calugarite s-ar rusina la vederea ta sau de o banca unde ai putea sta doar cu gandurile tale. Departe de zarva, blitzuri si masti.
Da`, ai si tu dreptate, atunci cum te mai lauzi ca ai vazut Venetia ?

3 comentarii:

Aida B spunea...

sa-mi dai cincizeci de mii ca ti-am adus aminte de pozele de pe earthtrack sau invers. asta unu la mina. si doi: cind n*i*a ai fost tu in Italia si retur cu loganu', ca acu' citeva ore vorbeam pe mess?

comanu spunea...

era o metafora bre

Aida B spunea...

era o gluma bre